Niet zaaien en oogsten, niet zwoegen en investeren, niet vermeerderen en woekeren, maar teruggeven en ontvangen, thuiskomen en samen, vrijheid en loslaten, rusten en delen… In het jubeljaar staat alles op zijn kop! (meer lezen over mijn jubeljaar? Zie mijn blog van 9 januari ’21). In 7 thema’s van elk 7 weken neem ik je mee op reis door mijn jubeljaar. Het tweede thema is LOSLATEN.
‘Wie schrijft, die blijft’, zo zegt het spreekwoord. Een uitdrukking, zo las ik ergens, die oorspronkelijk betekende dat je de boekhouding goed op orde moest hebben en als je alles opschrijft, houd je het goed bij. Het betekent ook zoiets als: als je schrijft, word je niet vergeten.
Als zelfstandig ondernemer heb ik wel ontdekt dat het belangrijk is om de boekhouding op orde te hebben en dat het daarbij helpt om alles te documenteren en op schrift te hebben. En uit de geschiedenis blijkt dat in ieder geval voor sommigen geldt dat ze niet zijn vergeten omdat ze schreven.
Maar ik heb nog iets anders ontdekt: wie schrijft, laat los! Ik heb er ook maar meteen mijn eigen tegeltjeswijsheid van gemaakt. Want dit is er wel één die ik wil vasthouden. Ik houd namelijk erg van schrijven, dus hoe mooi en wonderlijk als dat ook kan helpen in het leren omgaan met het leven in al zijn volheid en complexiteit, toch?
In de afgelopen maanden, terwijl ik mijn #jubeljaar blogs schreef, merkte ik dat dingen meer op hun plek vielen, dat ik ontdekkingen deed en daarbij meer vrijheid ervaarde. Alsof dingen lichter en meer hanteerbaar werden als ik erover schreef.
Wie schrijft, laat los!
Ken je dat, dat je in je boosheid een uitgebreide email schrijft over alles wat er volgens jou is gebeurd en wat die ander heeft fout gedaan? En dat je dan tijdens het schrijven de boosheid weer door je lijf voelt gieren als je het herbeleeft, zelfs als het allemaal al wat langer geleden is gebeurd? Maar als je de email nog eens overleest, dan merk je dat de boosheid een stuk is gezakt. Ken je dat?
Of ken je dat, dat je hoofd vol zit met zorgen en piekergedachten en dat je eigenlijk nauwelijks ruimte ervaart voor andere dingen? En dat je dan al je gedachten en zorgen opschrijft en ineens merkt dat er meer ruimte is en je hoofd lichter aanvoelt? Ken je dat?
Of ken je dat, dat je nog zoveel moet doen en je aan alle kanten overweldigd voelt door de veelheid der dingen en de deadlines die op je liggen te wachten? En dat je dan in lichte paniek niets beters weet te verzinnen dan lijstjes te maken en je pakt pen en papier en je gaat schrijven en ineens is de berg op je weg veranderd in een heuvel of misschien zelfs wel een molshoop? Ken je dat?
Wie schrijft, laat los!
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat schrijven kan helpen om te leren omgaan met oud zeer, met zorgen en met vragen over vroeger en wie je nu bent. Al in 1984 ontdekte sociaal psycholoog James W. Pennebaker dat als mensen expressief gaan schrijven, zoals hij dat noemde, dat een positief effect had op hun welzijn en gezondheid. Met expressief schrijven bedoelde hij dat je niet zozeer schrijft over wat er is gebeurd, maar over hoe jij je voelde bij wat er gebeurde. De feiten zijn dus niet zozeer van belang, maar jouw persoonlijke ervaring en gevoel wel.
Een paar tips voor als je hiermee aan de slag wilt:
- Begin een dagboek. Google eens om te zien welke mogelijkheden er zijn om een online dagboek bij te houden, of koop een mooi notebook en begin gewoon met schrijven.
- Als je het lastig vindt om te beginnen, kan het helpen om er elke dag op dezelfde tijd even voor te gaan zitten. Daarbij kan het helpen om naast een specifieke tijd, ook een specifieke plek te hebben voor als je gaat schrijven, waar je elke dag op dezelfde tijd hetzelfde gaat doen, nl. schrijven.
- Zet een timer op 10 minuten, begin met schrijven en stop niet voordat de timer gaat. Let niet op volzinnen, grammatica of spelling, maar schrijf. Laat het gebeuren, laat los…
- Schrijf een herinnering op van een situatie die je lastig vond en die je heeft geraakt. Probeer het verhaal dan nog eens op te schrijven, maar met het einde zoals jij het had gewild. Neem de tijd om hier eerst over na te denken.
Onderaan deze blog vind je een aantal links als je hier nog over door wilt lezen, incl. oefeningen. Een aanrader vind ik ook het boek ‘Your Story Matters’ van Leslie Leyland Fields (www.leslieleylandfields.com). Het is helaas (nog?) niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar als je makkelijk Engels leest, zijn haar boek en website echt de moeite waard!
Dit is alweer de laatste blog over het thema ‘loslaten’. Volgende week: Back to the roots!
Als je graag eens met iemand door wilt praten over loslaten of over andere dingen die je bezig houden, neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvende, gratis kennismaking. Je bent zeer welkom!
Gebruikte websites:
https://psychologisch.nu/marcelino/oud-zeer-en-zielenpijn-kun-je-van-je-afschrijven/
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/schrijven-over-jezelf-tips-van-een-expert-1/
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/afscheid-nemen-van-oud-zeer/